Izberite občino
Kamnik
Komenda
Postojna
Pivka

V Zbirnem centru Postojna imamo kotiček za ponovno uporabo

V Zbirnem centru Postojna imamo kotiček za ponovno uporabo07Mar

V Zbirnem centru Postojna imamo kotiček za ponovno uporabo

Kotiček je namenjen ponovni uporabi odpadne električne in elektronske opreme, kamor uvrščamo vse naprave, ki za svoje delovanje potrebujejo električno energijo. Postavitev kotička je omogočila družba ZEOS, d.o.o. v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom #Še sem uporaben! skupaj s projektnima partnerjema Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem TSD, d.o.o. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije ter Evropske komisije.

Če imate doma še delujočo in nepoškodovano napravo in je ne mislite več uporabljati, velja povabilo, da jo prinesete v Zbirni center Postojna in s tem omogočite, da bo dobila novega lastnika.
IZJAVE ODGOVORNIH OB URADNI PREDAJI KOTIČKA

Direktor podjetja ZEOS, d.o.o. Emil Šehić:

»S postavitvijo kotičkov za ponovno uporabo po celi Sloveniji se bližamo k prehodu na krožno ravnanje z električno in elektronsko opremo tudi v vaših občinah. Seveda je še vedno na prvem mestu pravilno ločevanje e-odpadkov (torej aparatov, ki več ne delujejo), poskrbeti pa moramo tudi, da bi bilo teh odpadkov čim manj. Če odslužene in še delujoče aparate predajamo v ponovno uporabo, jim podaljšujemo življenjsko dobo in posledično ustvarjamo manj e-odpadkov.«

Direktor podjetja PUBLIKUS d.o.o. Igor Petek:

»Preprečevanje odpadkov in ponovna uporaba sta prednostni aktivnosti pri ravnanju z odpadki. Z veseljem smo skupaj s partnerji možnost zbiranja še uporabne odpadne električne in elektronske opreme ponudili našim občanom. V bodoče želimo iti še korak naprej in podobno možnost skupaj z lokalnimi partnerji ponuditi tudi pri drugih vrstah še uporabnih predmetov ter tako zbrane ponuditi lokalni javnosti.«

Župan OBČINE POSTOJNA Igor Marentič:

»Vsi se zavedamo, da je odpadkov preveč in da smo v dobi velike potrošnje, ko ogromno stvari roma na odlagališče, mogoče še delujočih ali potrebnih zgolj manjših popravil. Upamo, da bodo ljudje pravilno prepoznali namen kotička za ponovno uporabo in ga ne bodo razumeli le kot dodatno možnost, da se znebijo reči, ki jih ne potrebujejo.«

Podpis listine ob predaji kotička ponovne uporabe za OEEO s strani župana občine Postojna in direktorja podjetja ZEOS, d.o.o.

KAJ VSE ŠTEJEMO ZA ODPADNO ELEKTRIČNO IN ELEKTRONSKO OPREMO, KI JO LAHKO ODDATE V KOTIČEK ZA PONOVNO UPORABO?


ALI STE VEDELI?

Med ločeno zbrano odpadno električno in elektronsko opremo konča v povprečju na letni ravni 2 % takšnih naprav, ki so še delujoče, nepoškodovane in varne za nadaljnjo uporabo. To predstavlja nepotrebno izgubo, saj gredo tovrstne naprave direktno v predelavo, namesto da bi bile dane v ponovno uporabo. Tako jim skrajšamo njihovo življenjsko dobo, s tem pa prispevamo k večji porabi in onesnaževanju naravnih virov, še posebej pri proizvodnji novih, ki nadomestijo stare. Najbolj trajnostni aparat je vedno tisti, ki ga že imamo, zato je smiselno, da ga poskušamo uporabljati čim dlje.

Še enkrat vabljeni vsi občanke in občani, da obiščete Zbirni center Postojna in oddate v rumeni kotiček kakšen svoj še delujoči aparat, ki ga več ne potrebujete. Zbranim aparatom bo projektni partner skozi postopek priprave za ponovno uporabo preveril funkcionalnost in električno varnost ter jih vrnil na trg po primerni ceni ali pa jih podaril.

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih