Izberite občino
Kamnik
Komenda
Postojna
Pivka

Težave pri oddaji mešane odpadne embalaže - odlagališče v zapiranju Stara vas

Težave pri oddaji mešane odpadne embalaže - odlagališče v zapiranju Stara vas20Feb

Težave pri oddaji mešane odpadne embalaže - odlagališče v zapiranju Stara vas

Na območju odlagališča Stara vas v zapiranju trenutno predhodno skladiščimo približno 400 ton mešane odpadne embalaže, ki smo jo zbrali iz gospodinjstev v koledarskem letu 2018 in približno 213 ton iz leta 2019. Ločeno zbrano mešano odpadno embalažo sicer v skladu z zakonodajo brezplačno oddajamo t.i. družbam za ravnanje z odpadno embalažo (SLOPAK, INTERSEROH, DINOS, EMBAKOM, RECIKEL, SUROVINA), ki izvajajo t.i. podaljšano odgovornost proizvajalcev in so dolžne poskrbeti za njeno predelavo oz. končno oskrbo.


V zadnjih letih sistem ne deluje, zaradi spora med družbami in Ministrstvom za okolje in prostor, glede obsega obveznosti, kar se kaže v nerednem prevzemanju tovrstnih odpadkov od komunalnih podjetij. Problem je eskaliral konec leta 2018 in še vedno ostaja nerazrešen. Država je poskušala problem rešiti s sprejetjem  Zakona o interventnih ukrepih pri ravnanju s komunalno odpadno embalažo in odpadnimi nagrobnimi svečami (ZIURKOE), ki ga je Državni zbor RS sprejel 19. decembra 2018 in po katerem je Ministrstvo za okolje in prostor zadolžil, da poišče ustrezne prevzemnike. V skladu z omenjenim zakonom je navedena mešana odpadna embalaža postala last države in je bila po opravljenih inšpekcijskih ogledih zapečatena, kar pomeni, da se je do predaje izbranemu ustreznemu prevzemniku ne sme premikati, odvzemati ali dodajati novih količin. Ministrstvu za okolje in prostor po večkrat ponovljenem javnem razpisu še vedno ni uspelo poiskati ustreznih prevzemnikov in za enkrat končne rešitve ni na vidiku.


Neprevzeta mešana odpadna embalaža iz leta 2018

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih