Izberite občino
Kamnik
Komenda
Postojna
Pivka

Sprememba cene storitev ravnanja s komunalnimi odpadki

Sprememba cene storitev ravnanja s komunalnimi odpadki07Jan

Sprememba cene storitev ravnanja s komunalnimi odpadki

Občinski svet Občine Postojna je na svoji 9. redni seji aktualnega sklica, ki je potekala dne 6.11.2019, sprejel nove cene storitev zbiranja, obdelave in odlaganja določenih vrst komunalnih odpadkov, ki so stopile v veljavo s 1.12.2019. 

V povprečju gre za dvig cen za 23 %. To pomeni, da bo štiričlanska družina, ki je vključena tudi v sistem zbiranja biološko razgradljivih kuhinjskih odpadkov (odvoz rjave posode), po novem za košarico storitev, namesto 20,68 EUR, odštela 25,54 EUR. Štiričlansko gospodinjstvo, ki uporablja hišni kompostnik oziroma biološko razgradljive kuhinjske odpadke kompostira v »lastnem vrtu«, pa bo plačevalo 6,09 EUR manj (19,45 EUR).
 
Na tem mestu pojasnjujemo, da je bila obstoječa cena za ravnanje s komunalnimi odpadki v veljavi od leta 2009. V času od uveljavitve zadnje cene do danes, se je recimo skupna rast življenjskih potrebščin povišala za 5,18 %, cene goriva pa za 17 %. Od sklenitve aktualne koncesijske pogodbe v letu 2009 pa do danes, so se bistveno zvišali tudi stroški dela in sicer za 16 %. Na operativnem nivoju je največja sprememba prenehanje odlaganja mešanih komunalnih odpadkov na odlagališču v Stari vasi (z dne 31.12.2012) in posledično bistveno višji stroški ravnanja s tovrstnimi odpadki, ki morajo biti po novem pred odlaganjem najprej mehansko in biološko obdelani. Obdelava in odlaganje preostanka mešanih komunalnih odpadkov po obdelavi se vršita v Centru za ravnanje z odpadki in na odlagališču za nenevarne odpadke na Mali Mežakli v Občini Jesenice.
 
V podjetju si bomo v sodelovanju s pristojnimi občinskimi službami še naprej prizadevali za visok nivo izvajanja naših storitev. Nadaljevali bomo tudi s procesom širjenja košarice storitev ločenega zbiranja različnih vrst odpadkov, kjer bomo skupaj z vami poskušali iz odpadkov, ki nastajajo v vašem gospodinjstvu, še dodatno izločiti tiste, ki so primerni bodisi za recikliranje bodisi za kakšno drugo obliko obdelave (termična izraba), z namenom ohranjanja omejenih naravnih virov, ki so nam na voljo.
 
Nov cenik storitev ravnanja s komunalnimi odpadki za uporabnike gospodarske javne službe je objavljen tukaj.

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih