Izberite občino
Kamnik
Komenda
Postojna
Pivka

Kaj odvržemo v posodo za ločeno zbiranje mešanih komunalnih odpadkov (Občina Postojna)?

Kaj odvržemo v posodo za ločeno zbiranje mešanih komunalnih odpadkov (Občina Postojna)?26Jan

Kaj odvržemo v posodo za ločeno zbiranje mešanih komunalnih odpadkov (Občina Postojna)?

V podjetju PUBLIKUS d.o.o. 1-krat letno izvedemo analizo sestave mešanih komunalnih odpadkov, se pravi tistih odpadkov, ki jih uporabniki odlagate v črne posode s črnim pokrovom. To pomeni, da izvedemo prebiranje naključno izbranega vzorca mešanih komunalnih odpadkov, ki ga razdelimo na 23 različnih skupin odpadkov. Tako razdeljene odpadke nato stehtamo in določimo najbolj verjetno sestavo mešanih komunalnih odpadkov na območju Občine Postojna v posameznem koledarskem letu.


Pri analizi v oktobru 2020 smo ugotovili, da je bilo zgolj 24% odpadkov, ki so bili odloženi v črno posodo s črnim pokrovom, dejansko mešanih komunalnih odpadkov. Ostali odloženi odpadki so spadali med druge vrste odpadkov, katere bi uporabniki morali odložiti v druge posode za ločeno zbiranje odpadkov (posoda za ločeno zbiranje mešane odpadne embalaže, posoda za ločeno zbiranje biološko razgradljivih odpadkov in posode nameščene na ekoloških otokih) oziroma jih oddati v okviru organiziranih akcij zbiranja odpadkov (akcija zbiranja nevarnih odpadkov ter odpadne električne in elektronske opreme, naročilo brezplačnega odvoza kosovnih odpadkov) ali pa direktno v Zbirni center Postojna.

Z doslednim ločevanjem mešanih komunalnih odpadkov namreč zmanjšujemo delež tistih odpadkov, ki končajo na odlagališčih odpadkov ali pa v objektih za energetsko predelavo in povečujemo delež tistih odpadkov, ki jih lahko recikliramo in iz njih naredimo nove izdelke. Prav tako ni odveč omemba, da so vsi zbrani mešani komunalni odpadki pred odlaganjem ali energetsko izrabo predhodno mehansko in biološko obdelani, kar predstavlja nezanemarljiv strošek v sklopu mesečne položnice za opravljene storitve ravnanja s komunalnimi odpadki.

OCENA NAJBOLJ VERJETNE SESTAVE MEŠANIH KOMUNALNIH ODPADKOV V LETU 2020

DELEŽ MEŠANIH KOMUNALNIH ODPADKOV 24%
DELEŽ MEŠANE ODPADNE EMBALAŽE 22%
DELEŽ BIOLOŠKO RAZGRADLJIVIH ODPADKOV 26%
DELEŽ PAPIRJA IN KARTONA 11%
DELEŽ OSTALIH ODPADKOV 17%
SKUPAJ 100%
   

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih