Začasno skladiščenje baliranih odpadkov v Centru za ravnanje z odpadki Suhadole

Občane Komende obveščamo, da so balirani odpadki, ki se nahajajo na robu Centra za ravnanje z odpadki Suhadole (v nadaljevanju CROS), samo začasni ukrep in da jih bomo začeli odvažati na termično izrabo v tujino v mesecu juliju.

Na robu CROS-a smo začasno utrdili zemljišče v velikosti 600 m2, kjer začasno skladiščimo balirane odpadke. V tla smo vgradili geotekstil in jih prekrili z gramozom, da je površina še dodatno zaščitena oziroma so preprečeni negativni vplivi na okolje. V balah se nahajajo plastični materiali, ki niso primerni za recikliranje in ki so nastali kot ostanek po mehanski obdelavi / sortiranju mešane odpadne embalaže (odpadki odloženi v posode z rumenim pokrovom) v naši napravi v CROS-u.

V tem obdobju v CROS-u intenzivno baliramo odpadke (24 ur dnevno). Za začasno skladiščenje baliranih odpadkov na robu CROS-a smo se odločili samo zaradi logistike oziroma, da spraznimo določene površine znotraj CROS-a, na katere bomo lahko začeli sistematično nalagati balirane odpadke. Z ukrepom baliranja predvidevamo, da bomo za 50 % zmanjšali površine na katerih trenutno začasno skladiščimo prej omenjene odpadke.

Glede na dogovore s posredniki, bomo z odvažanjem baliranih odpadkov pričeli v mesecu juliju. Najprej bomo odstranili balirane odpadke iz Štude, nato tiste iz roba CROS-a in nato še preostale, da bomo zagotovili normalno delovanje našega centra.

O trenutni problematiki in naših ukrepih ter zavezah lahko več preberete na:

  • https://www.dnevnik.si/1042825646/lokalno/osrednja-slovenija/odpadki-iz-stude-na-poti-v-tujino
  • http://domzalec.si/razglednica-iz-mengeskega-polja/
Objavljeno v Obvestila in novice